Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-09@01:43:37 GMT

ضرب سکه شعر نو در مَثَل‌آباد!

تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۶۲۸۲۹

ضرب سکه شعر نو در مَثَل‌آباد!

ایسنا/خوزستان به تعبیری می‌شود گفت شعری موفق است و ماندگار که زمزمه زبان مردم شود و برای تحقق چنین امری (بخوانید آرزویی!) گویا شعر یا بخشی از آن به ناچار باید به شکل «ضرب‌المثل» یا «گفته» درآید و این همان چیزی است که آحاد مردم امروزه با نام «به قول یارو گفتنی» یا «به قول گفتنی» در محاوره‌های روزانه خود از آن یاد می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مقاله نیز همچون معادل‌یابی‌هایی که برای کلمات و اصطلاحات جدید انجام می‌شود بسته به نیاز جامعه با اقبال یا ادبار مواجه می‌شود. برای مثال، «یارانه» به جای «سوبسید» خیلی خوش نشست چون با بحث معشیت و رتق و فتق امور زندگی مردم سروکار داشت اما طالع «رایانه» نحس بود از آن جهت که در روزگاری پیشنهاد شد که یحتمل کمتر از یک درصد مردم با دانش آی‌تی (IT) آشنایی داشتند و از این رو مقدر نشد جای «کامپیوتر» را بگیرد. حتی امروزه که کاربران فضای مجازی و وسایل ارتباط جمعی الکترونیکی رو به افزایش روزانه گذاشته «رایانه» همچنان در محاق کم‌لطفی و کم‌محلی دست‌وپا می‌زند.

شاید با همین قیاس بتوان علت «ضرب‌المثل» یا «گفته» شدن عبارتی یا جمله‌ای از انواع شعر امروز را که در حالت کلی به «شعر نو» اطلاق می‌شود دریافت و این نشانه خوبی است زیرا مهر تاییدی است بر اینکه شعر امروز ما به رغم نوپایی (بخوانید صد ساله) در رقابت (؟) با شعر سنتی (آکادمیک یا کلاسیک؟) ما حرفی برای گفتن داشته است.

نگارنده بر آن نیست تا در این مجال به ریشه‌یابی چنین اقبالی از شعر امروز دست بزند چراکه کار او نیست ولی شاید بتوان او را در مقام خبرنگار به برشمردن پاره‌ای مجاز دانست.

«مرگ پایان کبوتر نیست»: جمله‌ای است از شعری بلند سروده زنده‌یاد سهراب سپهری که کاربرد آن بیشتر در آگهی‌های ترحیم و سنگ‌های مزار است و به لطف همین‌ها ماندگار شده است.

«تا شقایق هست زندگی باید کرد»: ایضا از سهراب سپهری که در معنا کمابیش همسو با مورد بالاست. با این تفاوت که عمدتا در جلسات خودیاری و انگیزشی کاربرد دارد.

«هوا بس ناجوانمرادنه سرد است»: از شعر بلند «زمستان» سروده فردوسی زمانه ما زنده‌یاد مهدی اخوان‌ثالث که اقبال درخشانی یافته است و راه‌به‌راه بر زبان می‌آید خاصه در فصل سوز و سرد. البته در مناطق گرم و سوزان کشورمان به صورت «هوا بس ناجوانمرادنه گرم است» هم بیان می‌شود که پر بی‌راه نیست.

«حال ما خوب است اما تو باور نکن»: این مورد این روزها کاربرد فراوانی دارد و برگرفته از مجموعه شعر «نامه‌ها» سروده سیدعلی صالحی است و شاید زبان حال این دیار از ازل تا ابد باشد. گفتنی آنکه زنده‌یاد خسرو شکیبایی با دکلمه این شعر نقشی فراموش نشدنی در جادوانگی آن ایفا کرد.

«ناگهان چقدر زود دیر می‌شود»: از مرحوم قیصر امین‌پور که از همان بدو زایش در چشم مردم نشست و در هر فرصتی داغ دل داغدیدگان و حسرت‌خورندگان را تازه می‌کند.

این‌ها فقط چند مورد از اقبالی‌ها بود و ماجرا به همین جا ختم نمی‌شود و بی‌شک باز هم مواردی هست. منتها در این مجال به ذکر تعدادی بسنده شد تا مگر تلنگری برای بررسی بیشتر و عمیق‌تر موضوع باشد.

و اما ادباری‌ها... بماند برای قضاوت تاریخ!

جلیل جعفری ـ ایسنا

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری شعر نو ضرب المثل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۶۲۸۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنسرت ۳۰ هزار نفری، امروز در فولاد آره‌نا!

به گزارش “ورزش سه”، دیدار تیم‌های فولاد و تراکتور در حالی برگزار خواهد شد که هواداران تیم میزبان در تدارک استقبال پرتعداد از تیمشان هستند و احتمالا بیشتر ظرفیت ورزشگاه فولاد آره نا را پر خواهند کرد.

در همین حال باشگاه فولاد برای برگزاری یک کنسرت موسیقی برنامه‌‌ریزی کرده و حامد نیسی، خواننده عرب زبان، برای هواداران این تیم اجرا خواهد داشت.

این کنسرت دو ساعت پیش از شروع بازی برگزار خواهد شد و هواداران فولاد می‌توانند از ساعت ۱۷:۳۰ از این برنامه مفرح استفاده کنند.

این خواننده عرب زبان پیش از این نیز یک‌بار در استادیوم فولاد آره‌نا اجرا داشت.

باشگاه فولاد همچنین نزدیک به ۴۰ اتوبوس برای ایاب و ذهاب هواداران این تیم در نظر گرفته است.

دیگر خبرها

  • شناسایی سرمایه‌گذار اولیه‌ برای کارخانه فولاد ازنا
  • امروز؛ آخرین مهلت ثبت‌نام آزمون زبان MSRT اردیبهشت ۱۴۰۳
  • آخرین جزئیات گواهینامه موتورسیکلت بانوان از زبان وزیر کشور
  • فیلم/ جزئیاتی از برگزاری نمایشگاه کتاب از زبان وزیر ارشاد
  • نقش هنر بر پیکر جنگ‌زده یمن
  • هلاکت یک صهیونیست در مصر
  • ببینید | جزئیات جدید از چاقوکشی در خیابان نازی‌آباد؛ درگیر شدن مردم با اراذل و اوباش
  • نجات مردم میان‌سال خرم‌آبادی از عمق چاه ۲۵ متری
  • آیلتس چیست؟
  • کنسرت ۳۰ هزار نفری، امروز در فولاد آره‌نا!