Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@13:11:48 GMT

گام به گام با شعر نو، از نیما تا قیصر امین‌پور

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۵۶۶۶۲

گام به گام با شعر نو، از نیما تا قیصر امین‌پور

این کتاب از معدود کتاب‌های پژوهشی و تحلیلی در زمینه ادبیات است که به بررسی اشعار شاعرانی از جمله شفیعی کدکنی ، اخوان ، شاملو ، فروغ ، سپهری و غیره می‌پردازد که در شعر دنباله‌رو نیما بوده‌اند.

ایرنا مرکز کرمانشاه گفت و گویی را با اسفندیار رشیدی مولف این کتاب انجام داده است که در ادامه می‌خوانید:

ایرنا: آقای رشیدی از شما به تازگی کتابی تحت عنوان «گام‌به‌گام با شعر نو» (از نیما تا .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. قیصر امین‌پور) توسط نشر سرانه به بازار آمده، درباره‌ی شکل‌گیری این کتاب توضیح دهید؟

رشیدی: به تازگی (قبل از کرونا) نزدیک به ۲ سال در حوزه هنر کرمانشاه کارگاهی در خصوص شعر نیمایی و سپید داشتم. بسیاری از شرکت کنندگان در این کلاس تقاضای کتابی در شناخت زمینه‌های پیدایش جنبش ادبی نیما و پیروان وی چون شاملو، اخوان، سپهری، ابتهاج، فروغ ... تا قیصر امین‌پور را از من داشتد و مُدام می‌گفتند کاش این حرفهایی که در هر جلسه عنوان می کنید بصورت کتاب در اختیار ما قرار گیرد تا بتوانیم بطور مستمر به آن مراجعه کنیم.

این کتاب به نوعی پاسخ به دغدغه‌های خودم و دوستانم در آن کارگاه است و سعی کرده‌ام بصورت کاربردی موضوعات را دنبال کنم. بعنوان مثال اینکه ما بگوییم اخوان شاعر بزرگی‌ است، هنوز وارد یک گزاره حقیقی نشده‌ایم؛ به اصطلاح چیزی به شعور مخاطب اضافه نشده است.

مثل اینکه بگوییم «برف سفید است» این یک گزاره شعورمند نیست، چون خواننده چیزی نیاموخته. اما اگر بتوانیم تجزیه و تحلیل و بحث کنیم که به چه دلایلی اخوان شاعر بزرگی است و شاخص‌های شعر او و بزرگیش در چیست، بقول ویتگنشتاین وارد گزاره حقیقت‌نما شده‌ایم و چیزی به شعور مخاطب اضافه کرده‌ایم. یا نمونه‌ی دیگر درباره‌ی پدر شعر نو فارسی همواره اختلاف نظر است، عده‌ای می‌گویند ابوالقاسم لاهوتی بنیان‌گذار شعر نو است و عده‌ای دیگر می‌گویند نیما.

در کتاب این موضوع مورد تجزیه‌ و تحلیل قرار می‌گیرد تا خواننده خود به این نتیجه برسد که کدامیک از این دو پدر شعر نو فارسی‌اند، در عین حال که احترام طرف دیگر همچنان حفظ خواهد شد. به عبارتی کتاب گام‌به‌گام با شعر نو کوشش بر این دارد که مخاطب را به درک عمیق و ژرفی از جریان‌های شعری معاصر هدایت کند و روشنگر زوایای پنهان این جنبش ادبی باشد.

ایرنا: چرا شعر به عنوان یکی از هنرهای بشری اهمیت دارد؟

رشیدی: عده‌ای از متفکران معتقدند شعر پاسخ به یکی از نیازهای اساسی ما است. مثل مسکن، پوشاک و غذا که نیازهای اولیه ما را پاسخ می‌دهند. شعر کدام نیاز مارا پاسخ می‌دهد. در شکل ظاهری کمی این سؤال و پاسخ عجیب به نظر می‌رسد اما وقتی استدلال آنها را می‌شنویم برایمان جالب و جذاب است.

عده‌ای از این فیلسوفان اعتقاد دارند منشأ آزادی و انتخاب ما، تخیل ماست. ما امکانی بنام تخیل داریم که به ما این ظرفیت را می‌دهد که بین گزینه‌های مختلف یکی را انتخاب کنیم و با کمک تخیل رابطه بین پدیده‌ها را کشف کنیم و تخیل ساحت آزادی ماست. خوب که دقت می‌کنیم تنها پدیده بشری که تخیل را تقویت می‌کند شعر است.

 از این رهگذر شعر قوای تخیلی ما را تقویت و غنا می‌بخشد. می‌گویند انسان هرآنچه را تخیل کند روزگاری به واقعیت تبدیل می‌کند. پس تخیل به نوعی از زیرساخت‌های تفکر علمی است که توسط شعر تقویت می‌شود.

 البته علاوه بر این، شعر کارکردهای دیگر مثل تقویت احساسات بشری و همدردی و همنوعی بین آدمها را نیز با خود حمل می‌کند. شعر نظام زیباشناختی و خرد بشر را هم گسترش می‌دهد.

ایرنا: نظرتان در باره‌ی وضعیت انتشار کتاب در کرمانشاه چیست؟

رشیدی: حدود چند دهه پیش هرکس که می‌خواست کتابی چاپ کند باید راه می‌افتاد به سمت تهران. البته در همه‌ی حوزه‌ها این‌چنین بود. اگر کسی مریض می‌شد باید به مرکز مراجعه می‌کرد. خوشبختانه در دهه اخیر زیرساخت‌های چاپ کتاب در کرمانشاه تقویت و توسط انتشاراتی همچون سرانه و دیباچه و ... به پاسخ نویسندگان و شاعران و مؤلفان پاسخ منطقی داده می‌شود.

کتاب گام به گام با شعر نو را آقای مرادی مدیر نشر سرانه در کمتر از یک ماه از فرآیند مجوز تا چاپ و ارایه به بازار با کیفیت خوب انجام داد و این یک دستاورد برای جامعه فرهنگی کرمانشاه است. شاید یکی از شاخص‌های شهرهای کلان وجود انتشارات فعال و قوی است که بتوانند مدام کتاب‌های دوستان را چاپ و عرضه کنند.

ایرنا: در سال گذشته هم کتابی تحت عنوان «هشت فیلسوف» از شما چاپ شد که در حوزه فلسفه است. درباره آن کتاب هم توضیح دهید؟

رشیدی: کتاب «هشت فیلسوف» براساس این ایده شکل گرفت که اگر عقل را فشرده تجربه بدانیم پس بهترین راه برای غنا و تقویت عقل، آشنایی و مطالعه آراء و نظریات فیلسوفان معاصر است که اساس و بنیاد فرهنگ و خرد عصر کنونی را شکل داده‌اند.

سال‌ها قبل وقتی اخوان ثالث فوت کرده بود مصاحبه‌ای با همسرشان خواندم، در آنجا از همسر ایشان پرسیده بودند در اواخر عمر، اخوان چکار می‌کرد! و همسر وی پاسخ داده بود: اخوان سال‌های آخر عمرش کتاب‌های فلسفی فیلسوفان معاصر جهان را جمع‌آوری می‌کرد و می‌خواند و می‌گفت شاعر باید با جریان‌های فکری عصر خودش آشنا باشد، همچنانکه مولانا و حافظ با متفکران و فیلسوفان روزگار خود آشنا بودند.

 این به من تلنگری زد که می‌بایست بعنوان یک شاعر سعی کنم با میراث فکری متفکران جهان آشنا شوم. از آن زمان شروع کردم با برنامه‌ریزی از سقراط ... تا دکارت و ... سارتر و آلن بدیو و ویتگنشتاین ... خواندن و فیش‌برداری کردن. با تشویق دوستان که چندین سال باهم فلسفه می‌خواندیم و صاحب‌نظر در این زمینه بودند مرا تشویق می‌کردند که این خوانش تو از فلسفه معاصر که با مثال‌های بومی همراه است به صورت کتاب ارایه کن تا علاقه‌مندان دیگر هم استفاده کنند. همین باعث شد که کتاب هشت فیلسوف متولد بشود و به چاپ برسد و مورد استقبال قرار بگیرد.

ایرنا: چه برنامه‌ای برای آینده‌تان دارید؟

رشیدی: سه کتاب در دست تهیه دارم که به تدریج چاپ خواهد شد. نخست مجموعه شعری به نام «نقاشی‌های زندگی روزانه»، دوم کتابی تحت عنوان «گام به گام با شاعران جهان» و سوم جلد دوم «هشت فیلسوف» که آراء و نظریات فیلسوفان دیگر را شرح و تفسیر می‌کند.

کتاب گام به گام با شعر نو ؛ از نیما تا قیصر امین پور در قطع رقعی و ۶۰۰ صفحه با کاغذ کرم و جلد شومیز به بهای ۷۰ هزار تومان در کتابفروشی‌های سطح شهر کرمانشاه موجود است.

اسفندیار رشیدی مولف کتاب « گام به گام با شعر نو ؛ از نیما تا قیصر امین پور »

برچسب‌ها کتابخانه ایرنا قیصر امین پور کرمانشاه کتاب

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کتابخانه ایرنا قیصر امین پور کرمانشاه کتاب کتابخانه ایرنا قیصر امین پور کرمانشاه کتاب تا قیصر امین پور عده ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۵۶۶۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دست‌های پشت پرده در انتخابات به روایت «رشیدی کوچی»

جلال رشیدی کوچی نماینده مرودشت در مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به این سوال که «در هفته‌های اخیر بحث‌های پرچالشی بر سر مسائل ارزی میان دولت و مجلس به وجود آمد، به نظر شما این اختلافات تا چه اندازه جدی است؟»، گفت: دولت خودش را از هر اشتباهی مبرا می‌داند یا اگر هم مبرا نمی‌داند علی الظاهر و به صورت دکوری صحبت‌هایی درخصوص استقبال از انتقاد مطرح می‌کند که برای همه مشخص است، ما با یک دولت تمامیت‌خواه و غیرقابل انتقاد مواجه هستیم.

اختلاف دولت و مجلس برای ریاست دوره بعد پارلمان است

به گزارش ایلنا، وی در گفتگو با خبرنگاران، ادامه داد: اینکه الان هم دولت با مجلس و به ویژه آقای قالیباف درخصوص مسائل مختلفی که مردم شاهد آن هستند اختلاف پیدا کرده دقیقا برای ریاست دوره بعد مجلس است. یعنی در مسائلی که دارد مطرح می‌شود نگاه من این است که به دنبال این هستند که بر ریاست مجلس دور بعد اثرگذار باشند و من فکر می‌کنم که ریاست آقای قالیباف برای دولت مطلوب نباشد.

رشیدی کوچی خاطرنشان کرد: اینکه می‌گویم دولت، به معنای کل شاکله دولت نیست، برخی‌ها در دولت آقای رییسی آن‌هایی که باعث آسیب اول به خود آقای رییسی هستند و بعد به مملکت؛ دست‌های پشت پرده‌ای که از نزدیکان ایشان هستند، بعضی از اقوام نسبی و سببی آقای رییسی؛ این‌ها با تفکر خامی که دارند فکر می‌کنند این اقدامات به نفع آقای رییسی و یا کشور خواهد بود که قطعا اینطور نیست، به نظرم عقلا باید برای حل این مشکل چاره اندیشی کنند.

روایت دست‌های پشت پرده در انتخابات

عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شورا‌ها در پاسخ به این سوال که «فکر می‌کنید آن‌ها دنبال حاکم کردن کدام جریان در مجلس آینده هستند؟»، عنوان کرد: ببینید این بحثی که مطرح می‌کنم اثبات شدنی نیست، اما به وضوح مشخص است که در انتخابات مجلس اعمال نفوذ زیادی شکل گرفت، چه الان و چه در بحث تایید یا ردصلاحیت‌ها شاهد بودیم افرادی که به نظر می‌رسید طبق نظر نهاد‌های امنیتی نباید تایید می‌شدند، اما با رایزنی‌هایی از طرف همان افرادی که اشاره کردم تایید شدند. حتی ما افرادی را داشتیم که محکومیت قطعی در پرونده شان بود، اما چون نزدیک به تفکر دولت بودند و باید در این مجلس حضور داشته باشند؛ مشاهده کردیم که تایید شدند.

وی افزود:، اما یک عده‌ای هم که منتقد دولت بودند یا ردصلاحیت شدند یا در انتخابات به مشکلات جدی برخوردند، من یکی از این‌ها را مثال می‌زنم، آقای مهدی عسگری ایشان در تهران ثبت نام کرد، ولی به او اجازه ندادند که برود کرج و مجبور شد در تهران رقابت کند که اگر کرج بود به نظرم قطعا ایشان رأی می‌آورد. در مجموع یک عده‌ای را ردصلاحیت کردند، یک عده را به این شکل مدیریت کردند و در مورد یک عده‌ای هم شاید با شیوه‌های دیگری که می‌شد بر انتخابات اثر گذاشت و دخالت کرد، اقدام کردند و از مسیر کنار زدند؛ واقعا دست آن افراد نزدیک به دولت در انتخابات مشهود بود، ولی خب قابل اثبات نیست.

تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس به جریان پایداری و امام صادقی‌ها

نماینده مرودشت در مجلس ادامه داد: نکته دیگر اینکه به نظرم می‌آید که دولت و در واقع آن افراد خیلی تلاش خواهند کرد که ریاست مجلس را به جریان پایداری نزدیک کنند. چون جریان پایداری و بعد دانشگاه امام صادقی‌ها به آن افراد خیلی نزدیک هستند و من امیدوارم که این اتفاق رخ ندهد، به نمایندگان دوره دوازدهم و عقلای دوره آینده امید دارم که این اتفاق محقق نشود.

رشیدی کوچی در پاسخ به این سوال که «چقدر احتمال می‌دهید ریاست در سال اول به قالیباف داده شود تا کاندیدای ریاست جمهوری نشود و بعد در سال دوم او را کنار بزنند؟»، گفت: این یک تحلیل است، من نگاهم بر این است که آقای قالیباف کاندیدای ریاست جمهوری نخواهد شد و نگاهش به تداوم فعالیت در ریاست مجلس باشد. اما درباره ریاست ایشان فکر می‌کنم که آقای قالیباف سال اول با یک رأی پایین نه با آن آرایی که در مجلس یازدهم کسب کرده بودند ریاست مجلس را در اختیار داشته باشد، اما سال‌های دوم و سوم را نمی‌دانم.

عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شوار‌ها خاطرنشان کرد: به نظرم می‌آید یک سری افرادی که اشاره کردم به شدت به دنبال ایجاد تنش در مجلس باشند، امیدوارم مجلس دوازدهم به این سمت و سو نرود، اما شواهد و قرائن نشان می‌دهد که حواشی‌اش بر متن حتما غلبه خواهد کرد.

دیگر خبرها

  • کتاب «شناسایی آسیب‌ سازه‌ها» در اردبیل منتشر شد
  • کتب ترکی بیشتر معرفی شود/ به آثار نیما یوشیج و زرین کوب علاقه‌مندم
  • ضرورت توجه به هنر حکمی در دانشگاه‌ها
  • ضرورت توجه به هنرِ حکمی در دانشگاه‌ها
  • عرضه روایتی از هشت سال دفاع مقدس در قالب رمان
  • برپایی «گعده امین» در نمایشگاه کتاب تهران/ یک پلتفرم کتابی در راه است
  • دستگاه‌های کردستان شرایط لازم را برای سفر زائران حرم امام خمینی(ره) فراهم کنند
  • سیل و تگرگ، جان مزارع کازرون را گرفت + تصاویر
  • دست‌های پشت پرده در انتخابات به روایت «رشیدی کوچی»
  • طراحی سؤالات امتحانات نهایی فقط از کتب درسی است